Bart Van Opstal, bekend van het eerste seizoen van Big Brother waarin hij een relatie kreeg met Katrijn Verlinden, heeft tijdens de afgelopen verkiezingen maar liefst 8.000 voorkeurstemmen behaald. Genoeg om een zitje in het parlement te veroveren.

De ex-deelnemer is lid van Vlaams Belang, waar hij al sinds zijn 16de, toen nog Vlaams Blok, een lidkaart heeft. “Mijn keuze was gemaakt na een schoolreis naar Parijs”, legt Bart uit in Dag Allemaal. “Als simpel manneke verwachtte ik daar mensen te zien met een baret op hun hoofd, baguette in de ene hand en fles wijn in de andere. Maar toen de bus door de voorsteden reed, zag ik niks dan vreemdelingen. ‘Dit komt straks naar ons’, dacht ik toen al.”

Bart verklapt dat VTM destijds zijn politieke kleur al kende maar dat ze vroegen om dit niet aan de grote klok te hangen. “De zender heeft zelfs een artikel in Nederland tegengehouden, waarin stond dat ik bij Vlaams Blok zat. Ik herinner me nog de vragenlijst bij de selectieproeven voor ‘Big Brother’. Op de stelling ‘alle vreemdelingen moeten het land uit’ kon ik geen ja of nee zeggen. Het ligt genuanceerder dan dat. Ik bestrijd het systeem, niet de mens.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van happy247.be

* indicates required

Door Peter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.