Sinds een aantal jaren is Piet Huysentruyt verantwoordelijk voor de training van het keukenpersoneel van het Zuid-Afrikaanse hotel Laluka Safari Lodge, zo lezen we in Primo. Erg opvallend aangezien de chef oorspronkelijk naar dit continent was getrokken om er te genieten van zijn pensioen.
“Een goeie vriend verwittigde me: ‘Met pensioen gaan is gevaarlijk, Piet!’ Want: je vervalt in een bepaalde routine. Je staat op, drinkt je koffietje en leest je krant. En eens je die om 10u30 uit hebt, waag je je aan je eerste glas wijn. Zo heb je tegen de middag al een hele fles uit”, gaat de sympathieke tv-kok van start. “Dat is inderdaad gevaarlijk. Ik heb het geprobeerd, dat pensioen, maar het is niets voor mij.”
Het is dus belangrijk voor Piet om bezig te blijven. “Koken is mijn passie en ik moet mijn passie kunnen blijven uitoefenen. En dat doe ik. Maar op mijn eigen tempo. Alles mág maar niks móet. Terwijl het vroeger omgekeerd was: ik móest alles maar ik mócht niks. ‘Je móet een boek schrijven, je móet kruiden gaan maken, je móet potten en pannen gaan testen’… Nu mág ik dat gewoon allemaal doen. En als het niet verkoopt, so be it.”